"Детектор медіа" зміцнює незалежні ЗМІ на сході України

"Детектор медіа" зміцнює незалежні ЗМІ на сході України

Громадська організація «Детектор медіа» розпочала довготривалий проект, спрямований на зміцнення незалежних засобів масової інформації на сході України. Першій етап – тренінг для редакторів ЗМІ Донецької і Луганської областей розпочався в Антикризовому медіа-центрі (м. Краматорськ Донецької області).

«Ми обрали саме цей регіон, оскільки віримо в єдину Україну та обов’язкове повернення тимчасово окупованих територій. Роль медіа у цьому процесі надзвичайно велика, адже від журналістів багато чого залежить – як вони комунікують з людьми, які сигнали посилають своїй аудиторії. Тому важливо підтримувати місцеві ЗМІ на сході країни, щоб вони й надалі працювали в цьому регіоні. Сподіваюсь, що наш проект допоможе вам отримати нові знання та навички, які стануть поштовхом для розвитку вашої редакції», – зазначила Діана Дуцик, виконавча директорка ГО «Детектор медіа».

Про цілі та задачі проекту, а також про подальші його етапи розповіла Євгенія Олійник, координатор проекту «Посилення голосів незалежних медіа на сході України», який впроваджується громадською організацією «Детектор медіа» за підтримки Міжнародного Вишеградського Фонду та уряду Нідерландів.

«Наш проект направлено на посилення голосу незалежних місцевих ЗМІ на сході України для кращого інформування громадян про події що відбуваються. В рамках проекту буде розроблено програму підтримки для кожного ЗМІ, яке приймає в ньому участь. Щоб діяти цілеспрямовано, спочатку ми зробили оцінку потреб та спроможності місцевих ЗМІ – провели моніторинг контенту та анкетування редакторів і журналістів. Таким чином ми дізналися, які потреби мають редакції», – повідомила Євгенія Олійник.

На основі цієї оцінки буде розроблено програму підтримки для ЗМІ Донеччини та Луганщини.

Програма містить три види активності – загальні дводенні тренінги, їх буде проведено три (першій з них – для редакторів – відбувся 27-29 жовтня в Антикризовому медіа-центрі); індивідуальні консультації експертів безпосередньо в редакціях по напрямкам, які необхідно посилити; стажування протягом 1-2 тижнів у Києві влітку наступного року.
Друге дослідження було спрямовано на вивчення медіа-споживання в Донецькій і Луганській областях. «Коли ми почали вивчати потреби спроможності ЗМІ, стало зрозуміло, що необхідно бачити комплексну картину. Для цього проведено дослідження медіа-споживання шляхом глибинного інтерв’ю та фокус-груп. Загалом ми опитано 173 респонденти на предмет того, як вони сприймають інформацію з урахуванням своїх певних переконань і життєвого досвіду, якої інформації їм не вистачає. І коли мі будемо працювати зі ЗМІ, то обов’язково будемо враховувати результати цього аналізу», – зазначила Євгенія Олійник.

У тренінгу взяли участь 29 редакторів і журналістів, які представляють усі види ЗМІ Донецької і Луганської областей – друковані видання, радіо та телебачення, онлайн-видання.

Тетяна Вергун 368 просмотров