Громадськими активістами розроблено механізм передачі безхазяйного житла

Громадськими активістами розроблено механізм передачі безхазяйного житла

В Попаснянському районі Луганської області розроблено спеціальну Програму соціального житла «Набуття права власності органами місцевого  самоврядування Попаснянського району на об'єкти безхазяйного нерухомого майна». Про це повідомила на прес-конференції в Кризовому медіа-центрі «Сіверський Донець» Тетяна Вергун, спікер проекту «Інтеграція безоплатної правової допомоги в прифронтових територіальних громадах Попаснянського району».

Проект реалізовується в рамках програми ПРООН «Відновлення та розбудова миру». Проектом заплановано забезпечити комунікаційну кампанію та визначити правові запити в сільських громадах, провести Школу параюристів для секретарів і землевпорядників сільрад, розробити і презентувати проект районної програми безоплатної правової допомоги.

У вересні проведено презентаційні зустрічі та правові приймальні у м. Попасна, смт.Врубівка, смт. Комишуваха. Розглядалися питання щодо оформлення права власності на майно в порядку спадкування; правил оформлення безхазяйних земельних ділянок, розірвання шлюбу і стягнення аліментів; оформлення договору дарування будинку; оформлення пенсії з втрати годувальника; продовження субсидії; порядок розірвання шлюбу; отримання субсидії; реєстрація новонародженої дитини без батька; введення в експлуатацію самовільно збудованого будинку; зміна помилки в прізвищі; оформлення права власності на житло, тощо.

Проведено соціологічне опитування з метою визначення правових запитів мешканців району. В ході опитування з’ясовано, що більш 57% потребують правової допомоги, та визначено основні питання, які потребуються консультування. Це невиплата заробітної плати, оформлення соціальних виплат, оформлення спадщини, тощо. За результатами опитування випущено інформаційні бюлетені, до яких увійшли матеріали, що розкривають вирішення найпопулярніших запитань до юристів.

27 вересня 2017 проведено тренінг для секретарів сільрад «Вчинення нотаріальних дій та дій, що прирівнюються до нотаріально-вчинених посадовими особами органів місцевого самоврядування».

За результатами роботи активістами розроблено проекти програм, та оформлено подання до їх прийняття.

Проект «Програми безоплатної правової допомоги населенню Попаснянського району на 2018 — 2019 роки» передбачає проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії серед населення району з питань застосування чинного законодавства та щодо можливості захисту порушених прав громадян у судовому порядку. Також передбачено створення постійного виїзного консультативного пункту для надання безоплатної правової допомоги населенню Попаснянського району.

Спеціальна програма «Організація адміністративної послуги правового характеру «Встановлення права власності на житло малозабезпечених мешканців громад» передбачає переоформлення права власності для малозабезпечених з оплатою послуг з місцевого бюджету. Правозахисники в ході роботи проекту виявили проблему переформлення житла. Багато будинків, у яких власність досі оформлена на бабусях та дідусях, що створює проблеми при багатьох питаннях. Оформити право власності коштує гроші, яких немає у малозабезпечених сімей. Програма дозволить поступово навести лад у документації.

Спеціальна Програми соціального житла «Набуття права власності органами місцевого самоврядування        Попаснянського району на об'єкти безхазяйного нерухомого майна» передбачає передачу безхазяйного майна на баланс органів місцевого самоврядування, а потім отримання житла. Таке житло можуть отримати і внутрішньо-переміщені особи, але ж їм теж потрібно стати на облік на отримання житла у органах місцевого самоврядування.

Проект «Інтеграція безоплатної правової допомоги в прифронтових територіальних громадах Попаснянського району» в реалізується в рамках програми  ПРООН «Відновлення та розбудова миру». Керівник проекту – Ігор Орел.

Відео прес-конференції за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=XQoUpcngIpA

Фото: Олександр Сімоненко

Тетяна Вергун 266 просмотров