В Сєвєродонецьку обговорювали питання безпеки та євроатлантичної інтеграції

В Сєвєродонецьку обговорювали питання безпеки та євроатлантичної інтеграції

14 березня 2018 року у бізнес-центрі "Green Town" відбулося засідання круглого столу «Виклики у сфері безпеки, гібридна війна та шляхи її вирішення» за участю Надзвичайного і Повноважного Посла Литовської республіки в Україні Марюса Януконіса та голови Представництва НАТО в Україні Александера Віннікова, зібрав представників регіональних ЗМІ, експертних кіл та громадськості.

Заступник голови ЛОДА Юрій Клименко під час свого виступу акцентував увагу на тому, що ми знаходимося в епіцентрі не тільки збройного протистояння, а й агресивного інформаційного впливу Російської Федерації.  «Більшість присутніх на круглому столі — це свідки тих подій, що відбулися у 2014 році. І ми пам’ятаємо, що саме після захоплення бойовиками адміністративних будівель була захоплена телевізійна вежа ЛОТ, її довжина 180 метрів. Ми пам’ятаємо, що одразу після захоплення телебачення одразу зайшли фахівці, які налаштували мовлення на російські телерадіокомпанії. І по сьогоднішній день всі радіочастоти, які належать державі Україна та повинні транслювати українські телерадіоканали, незаконно транслюють російські канали радіомовлення і бачення» — нагадав Юрій Клименко. Він підкреслив, що захист інформаційного та кіберпростору, протидія ворожій пропаганді та необхідність упровадження стратегічних комунікацій – виклики часу. Тому обласною владою розробляється і реалізується цілий комплекс заходів із відновлення каналів комунікації та їх ефективного використання. Він довів до відома присутніх приклади свіжих фейкових повідомлень з так званих «офіційних» джерел ОРЛО, які спрямовані на дискредитацію ЗСУ та української влади в цілому.

Александер Вінніков подякував Луганську ОДА за запрошення відвідати Луганську область та зауважив, що Представництво НАТО в Україні підтримує цілісність та суверенітет України і в межах компетенції надає допомогу її населенню.

У підтвердження своїх слів він відзначив, що на території України працюють десять Трастових фондів НАТО із загальним бюджетом близько 40 мільйонів євро. Наприклад, завдяки роботі фондів, 300 військовослужбовців пройшли лікування за кордоном, а для лікування військових в Україні передано обладнання шістьом медичним установам. Також, призначенням Трастових фондів, як визначено Альянсом, є надання допомоги державам-партнерам у знищенні на їх територіях мін, надлишків застарілих боєприпасів, легких озброєнь, стрілецької зброї тощо, а також у проведенні оборонної реформи за різними напрямами, що потребує та чи інша держава-партнер НАТО, наприклад, з кіберзахисту, з медичної реабілітації (протезування) військовослужбовців, з перезахоронення радіоактивних відходів.

На зустрічі також підкреслено, що завдяки реалізації проекту «Допомога в соціальній адаптації звільненим військовослужбовцям ЗСУ» за підтримки програми НАТО в Україні спільно з навчальним центром громадської організації «Ліга офіцерів», який спрямований на успішну адаптацію військових у цивільному житті та їх підтримку під час переходу з військової до цивільної кар’єри, більше шести тисяч осіб отримали  професійну перепідготовку і в подальшому їм допомагатимуть у працевлаштуванні.

Учасники зустрічі обговорили напрями подальшого співробітництва Луганської області з Литовською Республікою та приділили особливу увагу питанню євроатлантичної інтеграції, перспективам членства України в НАТО.

Відповідаючи на питання журналістів та громадськості, Марюс Януконіс зазначив, що НАТО захищає своїх членів, Литва, знаходячись 14 років в НАТО, відчуває приплив інвестицій до країни. «Ми це не почули спочатку, але потім це з’явилося, — поділився посол, — НАТО – не єдиний фактор, ще членство у Євросоюзі надало поштовх, щоб прийшло більше інвестицій. Економіка відновилася та росте. Багато західних компаній перевели виробництво до Литви та створюють робочі місця». 

Тетяна Вергун

Олександр Сімоненко

Олександр Сімоненко 282 просмотра

Рейтинг: 0 Голосов: 0