На Луганщині триває реформування системи шкільного харчування
Сергій Гайдай: шкільні їдальні на Луганщині осучаснюються за планом
Перша леді України Олена Зеленська та Прем’єр-міністр Денис Шмигаль провели онлайн-нараду щодо реформування системи шкільного харчування.
«Державою запроваджено низку заходів щодо підвищення якості шкільного харчування, зокрема, модернізації матеріально-технічної бази їдалень», - наголосив Денис Шмигаль, відкриваючи нараду.
Як акцентувала Олена Зеленська, ці питання вирішуються на найвищому рівні. Так, у цьому році поетапно виконані п’ять із десяти пунктів Плану заходів з реформування системи шкільного харчування.
«Ми активно працюємо над осучасненням системи шкільного харчування. Їдальні навчальних закладів області модернізуються за планом», - зазначив очільник Луганщини Сергій Гайдай під час селектору.
Щодо використання освітньої субвенції у 2020 році за напрямом «Ремонт та придбання обладнання для їдалень (харчоблоків) закладів загальної середньої освіти» Сергій Гайдай повідомив: «По факту для шкіл все необхідне обладнання вже придбане та поставлене. Залишилось лише здійснити деякі касові видатки. Субвенція містами і районами буде використана».
Він доручив прискорити на місцях вирішення цього та інших питань, які підлягали обговоренню.
До речі, затверджено новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти
Документ набуває чинності з 1 січня 2021 року. (http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/RE35394.html)
МОЗ новим Санітарним регламентом запроваджує принцип здорового та збалансованого харчування:
- визначає перелік продуктів харчування, які забороняється продавати в шкільних буфетах та автоматах;
- заборонено до закупівлі, реалізації та пропонування дітям технологічно оброблених м'ясних та рибних страв (ковбас, сосисок, заморожених напівфабрикатів тощо), солодких газованих напоїв, енергетичних напої та будь-яких інших напоїв із вмістом доданих цукрів;
- обмежується добова кількість солі, цукру, борошняних та кондитерських виробів, жирів;
- забезпечується харчування учнів з особливими дієтичними потребами, у тому числі з непереносимістю глютену та лактози;
- і чітко визначено якими мають бути бутерброди в школі;
- дозволяється постачання до шкіл готової кулінарної продукції операторами ринку харчових продуктів.
Схожі статті:
Новини й коментарі → Для навчальних закладів області закуплено обладнання на 5 STEM-лабораторій
Новини й коментарі → Активісти співпрацюють з бібліотеками у правовій освіті
Новини й коментарі → Послуги Он-лайн будинку юстиції допоможуть у визначенні найменування ГО