Медіапростір Луганщини поступово змінюється

Медіапростір Луганщини поступово змінюється

Два роки тому, 29 січня 2015 року, журналісти та громадські активісти зібралися, щоб обговорити ситуацію в роботі з інформування населення, життєдіяльності журналістів та ЗМІ на Луганщині.

Зустріч відбулася в Сєвєродонецькій агенції розвитку громади. Обговорили ситуацію та сформували проблеми за трьома напрямками. Це проблеми інформування населення Луганщини, в роботі ЗМІ в нашій області, та проблеми в роботі журналістів в Луганській області і шляхи їх вирішення.
На той момент ще гостро стояла проблема з розповсюдженням чуток серед населення, дуже на вистачало регіонального телебачення, сайту Луганської облдержадміністрації. 

В сільській місцевості необхідно було створювати (та відновлювати) ефірне радіо, не вистачало безкоштовних газет, не було інтернету.
Присутні на зустрічі журналісти та громадські активісти розробили план подолання проблеми в інформаційній сфері.

В першу чергу, це необхідність використання традиційних джерел, а саме випуску газет для старшого покоління. Було запропоновано створення в містах і селах вітрин для газет, де можна було б безкоштовно отримувати деякі видання.

По-друге, вирішено було активізувати журналістську спільноту. І ось в березні 2015 року в Сєвєродонецьку розпочав роботу Кризовий медіа-центр «Сіверський Донець», а в серпні 2015 створено ініціативну групу з відновлення діяльності місцевого осередку Національної спілки журналістів України, і в грудні 2015 року проведено установчі збори та розпочато роботу Луганської регіональної організації Національної спілки журналістів України. На сьогодні до осередку увійшли більше 60 журналістів.
В листопаді 2016 відновлено роботу громадської організації «Луганський прес-клуб», і на сьогодні в клубі проведено більше 20 заходів. 
На сьогодні вже активно працює сайт Луганської облдержадміністрації та сторінка у Фейсбук. Почало роботу друковане видання «Луганщина.ua». Налагоджено спілкування журналістів з облдержадміністрацією. На сьогодні Луганська облдержадміністрація обговорює зміни та доповнення до Регіональної програми розвитку інформаційної сфери на 2016-1018 рр. 

Які ж задачі стоять перед медіа-спільнотою сьогодні? Це подолання формалізму ЗМІ у подачі інформації, чому сприяють конкурсів для журналістів і ЗМІ різної спрямованості. ЛРО НСЖУ разом з облдержадміністрацією вже розробило проект конкурсу для журналістів імені Шевченко-Біливоди, і сподіваємось, ОДА прийме постанову щодо впровадження конкурсу.

Підвищувати професійний рівень журналістів можна шляхом відвідування тренінгів і професійних курсів для журналістів, а також стажування у ЗМІ України і різних країн. ЛРО НСЖУ та ГО «Луганський прес-клуб» слідкують за інформацією щодо навчання, та інформують про тренінги у своїх групах в соцмережах та на своєму сайті.

На жаль, однією з головних проблем, на сьогодні залишається сама робота журналістів та їх рівень життя. Журналісти-ВПО досі не забезпечені житлом. На Луганщині це близько 70 чоловік. 

Крім того, робота в ризикованих зонах, психологічне напруження не додає здоров’я працівникам ЗМІ. Необхідно займатися цим питанням.
Луганська регіональна організація Національної спілки журналістів України визначила основними напрямами своєї роботи: рішення проблем житла для журналістів-ВПО, рішення питання пільг для журналістів, працюючих в зоні АТО, рішення проблем оздоровлення журналістів Луганщини.
Журналісти та громадські активісти, обговорюючи пріоритети роботи громадської організації «Луганський прес-клуб» визначили головним напрямом – створення позитивного іміджу та ребрендінг Луганської області.

Проблем ще багато, але ж робота триває, поступово покращується медіапростір Луганщини.

 

Тетяна Вергун, голова ЛРО НСЖУ

Тетяна Вергун 317 просмотров